O nama

Kulturno umjetničko društvo Salinovec osnovano je 1999. godine s ciljem očuvanja i njegovanja kulture, tradicije i običaja ivanečkog kraja, Hrvatskog zagorja i domovine te okupljanje građana i mladih s ciljem razvoja kulturno umjetničkog amaterizma kojim se odgaja mladež i njeguje domoljublje i kultura Hrvatske.

Od samih početaka pozitivno utječe na kulturni razvoj grada Ivanca i Varaždinske županije. Društvo se prije svega bavi njegovanjem izvornog folklora, obnavljanjem i prikazivanjem plesova i pjesama svog kraja, ali također bavi se sakupljanjem starina, prezentacijom tradicionalnih jela i starih zanata kao i edukacijom mladih na tradicionalnim instrumentima salinovečkog kraja.

2005. godina

S radom je započela dječja folklorna sekcija pod vodstvom koreografa i učitelja plesa Tihomira Kukulića. Od samih početaka KUD bilježi mnoštvo uspjeha. Tako je dječja sekcija  2007., samo nakon dvije godine rada predstavljala županiju na 37. Smotri mladih u Splitu gdje je postignut zavidan rezultat. Od tada djeca redovito nastupaju na županijskim smotrama i brojnim manifestacijama diljem domovine. U želji da putem najmlađih članova KUD-a   promičemo kulturu našeg kraja unutar domovine i izvan nje od 2013. godine svakog proljeća  KUD organizira Međunarodnu smotru dječjeg folklora u Ivancu i na taj način  promiče bogato  dječje stvaralaštvo, osvješćuje mlade o važnosti očuvanja kulturnog identiteta te potiče i međunarodnu suradnju i multikulturalnost.

2013. godina

KUD Salinovec započinje s radom i tamburaška sekcija pod vodstvom učitelja Roberta Štorge . Edukacijom se želi očuvati od zaborava posebni svirački sastavi našeg kraja koji su se sastojali od cimbala, brača, bugarije, bajsa i violina, a po čemu je KUD na mnogim nastupima posebno pohvaljen.

Odrasla sekcija započela je svojim radom 2007. Godine i već 2009. Godine na županijskoj smotri  u Vinici skupina je u revijalnom dijelu pohvaljena kao najbolja i predložena za Vinkovačke jeseni, 2010. Odrasla skupina pobjeđuje na županijskoj smotri u Ivancu i po prvi puta predstavlja svoju županiju na državnoj smotri u Čakovcu te iste godine. Osim tog uspjeha kroz godine nanizalo se mnoštvo nastupa i gostovanja diljem Hrvatske i izvan nje. Od samih početaka svojim aktivnostima, nastupima, prezentacijama  pozitivno utječu na kulturni razvoj grada Ivanca i šire okolice kao i Varaždinske županije te su  nezaobilazni  dio svih gradskih manifestacija, sajmova i priredba.  2014. I 2015. Godine odrasla sekcija ponovno osvaja prva mjesta na županijskim smotrama  izvornog folklora  i predstavlja Varaždinsku županiju na državnim smotrama. Važno je spomenuti i jedan izuzetno zanimljivi dio njihova programa „Reviju spodnjega veša“kojom svake godine članice i članovi KUD-a razveseljavaju mnogobrojnu publiku na Danima grada Ivanca.  Na kraju godine , uoči Božića, tradicionalno, KUD organizira Božićni koncert uz prikaz starih božićnih običaja za sve mještane i one koji podupiru njihov rad.

Danas KUD broji   50 članova raspoređenih u tri sekcije; odrasla plesna, dječja plesna i tamburaška sekcija.

Predsjednica KUD-a je Valentina Posavec Kovač. Voditelj plesa i koreograf Tihomir Kukulić, a voditelj tamburaške sekcije Robert Štorga.